CCSK_logo

Cornish Crabber Schippers Kring

CCSK_logo
Home Vereniging Foto's Activiteiten Schepen Voor leden Links Zoeken


Wie zijn wij?
Lidmaatschap
Bestuur
Geschiedenis
Winkel
Liedboek

Wat er aan vooraf ging

Door ons erelid Pim de Jong

Florijn_al_varendWij woonden in 1976 op een woonark in de Vecht in de voormalige gemeente Weesperkarspel, later Weesp. U zult denken "so what?" maar toch zult U al lezend bemerken dat zulke zaken van belang kunnen zijn voor de historie van uw crabber. Wat gebeurde er namelijk... Twee woonarken verder kwam de familie Bosselaar wonen, Onno en Margriet, jong gezellig stel, hielden van een borrel en zodoende klikte dat wel tussen ons.

Onno verdiende zijn boterham in interieur-vormgeving en had een ruime interesse voor alles wat kon varen. Wij zeilden toen in een O-jol en deden wat aan wedstrijden mee. Er was dus een band, gespreksstof en vele gezellige avonden. Op een avond vertelde hij mij dat hij op de Southampton Boat Show een houten kottertje had gezien. Een Cornish-Crabber.

Zijn gevoel voor vormgeving en de interesse voor bootjes brachten hem ertoe een deal met die Engelsen te sluiten om in Nederland te verkopen. Polyester uitvoering dat wel, in de basiskleur zwart was de uitdrukkelijke eis van onze vormgever. Een jaar later (1975) kwam de eerste crabber à la Onno in Nederland aan en op mijn uitdrukkelijk verzoek zouden wij bij de aankomst op de Weesper werf aanwezig zijn.

Tijdens een zeer spraakmakende voetbalwedstrijd van Ajax tegen Benfica (2-1) in het vroege voorjaar ging de telefoon. "Hij is er. kom kijken". Natuurlijk, wij hadden dat afgesproken, maar dit moment kwam wel zeer ongelegen. Toch gegaan en vanaf het eerste moment gevallen voor dit schip. Wat een plaatje. Wij maakten de afspraak dat dit schip na een jaar demonstratie- en promotieschip de onze zou worden. In 1976 voeren wij dus met ons schip. bouwnummer 6 en wij noemden haar Papillon. Veel belangstelling en veel proefvaren tijdens het eerste jaar. Het ene na het andere schip werd afgeleverd en zodoende kreeg onze Papillon vele broertjes en zusjes. Het eerste jaar zo'n 10 schepen. het volgend jaar 15 schepen en zo gebeurde het dat onze importeur Onno Bosselaar in 1977, inmiddels verhuisd naar Medemblik, uitnodigde voor een samenkomst ter plaatse alwaar een wedstrijd en gezamenlijke maaltijd op het programma stonden.

Wij maakten kennis met Crabber eigenaren en hun bemanningen en dat klikte zo goed dat werd besloten om verslagen te maken van deze bijeenkomsten. In 1980 namen Onno Bosselaar, Joost Kok, Jon Brakelé en ondergetekende het initiatief tot het uitgeven van de eerste Krabbels. Iedereen een kleine bijdrage voor het verzenden van deze krantjes wat leidde tot een financiële verantwoording dus werd overgegaan tot de oprichting van de Cornish Crabber Schippers Kring.

De concept statuten werden gemaakt in januari 1981 en werden diezelfde maand bij een notaris in Zwolle gepasseerd. De oprichtingsvergadering werd georganiseerd door Dodo en Carel Stoop en vond plaats op 21 februari 1981 te Zaandijk. Het eerste bestuur bestond uit Joost Kok, Jon Brakelé en Pim de Jong. Alle drie geen crabber meer zeilend doch nog steeds zeer crabber minded. De opeenvolgende besturen hebben echter de gezelligheid binnen de Kring hoog weten te houden en de Crabber Krabbels doen uitgroeien tot literaire meesterwerken. Het is toch iedere keer genieten bij het lezen hiervan. Bravo!

Overgenomen uit de Crabber Krabbels Winter 98

webmaster@cornishcrabber.nl